EVROVIZIJA

Danska, kaj pa je to? Fyr & Flamme na Evrovizijo v ritmih osemdesetih

Nacionalni izbor Dansk Melodi Grand Prix je letos, kot kaže, še kako presenetil. Danska namreč na Evrovizijo po dolgem času pošilja pesem Øve os på hinanden (Practice on Each Other) v nacionalnem jeziku. Ob poslušanju pa ne moremo mimo dejstva, da nas zmagovalna skladba z dvojcem Fyr & Flamme popelje v osemdeseta leta prejšnjega stoletja.

Fyr & Flamme za Dansko.Foto: Agnete Schlichtrull

V sklepnem dejanju  Dansk Melodi Grand Prix se je letos predstavilo osem tekmovalcev, med katerimi so se v superfinalu še enkrat pomerili Chief 1 & Thomas Buttenschøn, Jean Michel ter Fyr & Flamme. Slednja sta bila tako prepričljiva, da ju je ljudstvo poslalo v Rotterdam. Odzivi nad skladbo so različni. Eni so prepričani, da je to ena najslabših skladb, zopet drugi pa pesem Øve os på hinanden, ki vsebuje skandinavsko glasbeno tradicijo, kujejo med največje hite. Če bo res uspešna, bomo videli že 20. maja.

Kot kaže se bo Danska tako po mnogih letih znova predstavila v nacionalnem jeziku. Nazadnje so v danščini prepevali leta 1997 in nič drugače ne bo letos. Vsaj tako pravita zmagovalca, ki si ne predstavljata, da bi pesem Øve os på hinanden (Practice on Each Other) prevedla v angleščino. “To je pesem, ki je narejena po določenih skandinavskih linjah. Ne predstavljam si, da bi jo sploh prevedla, tako da ostaja v danskem jeziku. Poleg tega smo v zadnjih letih videli, da se vse več držav odloča za nacionalni jetik, recimo po zmagi Portugalske leta 2017 in še prej Ukrajine,” je dejal pevec dvojca  Fyr & Flamme, Jesper Groth, ki verjame, da bo pesem navdušila.

Danska se bo predstavila v drugem predizboru, 20. maja.Foto: NPO/AVROTROS/NOS
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button