EVROVIZIJA

Čehinja Gabriela Gunčíková s filmsko skladbo cilja na sam vrh

Češka, ki se doslej še nikoli ni uvrstila v finale, letos velike upe polaga na 22-letno pevko Gabrielo Gunčíkovó. V intervjuju nam je zaupala, kakšni so njeni cilji, kje se je izobraževala in kaj je tako posebnega v njeni skladbi I Stand, da lahko prepriča evropsko glasbeno občinstvo.

Gabriela Gunčíková se bo predstavila v prvem predizboru, 10. maja 2016.Foto: Yan Renelt

Kako se počutite v vlogi predstavnice Češke na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije? Kako je za vas pomembna osebno in kakšen je vaš cilj?
V tej vlogi se počutim samozavestno in mislim, da drži naša ekipa vse niti v svojih rokah. Po dolgih letih sem se sedaj prvič vrnila v domovino in to je odlična priložnost, da gradim na znanju in sposobnostih, ki sem jih pridobila v tujini. Naš cilj je gotovo uvrstitev v finale in zmaga.

Pesem Evrovizije je ogromen šov z velikim številom gledalcev. Kateri so po vašem mnenju tisti faktorju, ki odločajo o zmagovalcu?
Zagotovo kakovost skladbe in interpretacija, a rekla bi, da to predstavlja le petdeset odstotkov. Ostalo je nastop, s katerim vizualno pritegneš pozornost gledalcev in jim pokažeš nekaj, po čemer si te bodo zapomnili, nekaj, česar doslej še niso videli.

Del letošnje češke ekipe, ki je ustvarila podobo skladbe I Stand, je
tudi slovenski. Videospot za Gabrielino skladbo je namreč režiral
Slovenec Uroš Trefalt, ki živi in dela v Pragi. Režiral je več kot
dvajset gledaliških predstav v Pragi, Kranju, Ljubljani in New Yorku.
Dolga leta se je ukvarjal z lutkarstvom (vir: sigledal.org).

Mislite, da lahko zmaga na tem tekmovanju izvajalcu spremeni življenje?
Po mojem mnenju Pesem Evrovizije malce spominja na pevska tekmovanja. Je fantastična priložnost, da svoj talent in ustvarjalnost pokažeš celemu svetu, hkrati seveda predstavljaš svojo državo, a po zmagi moraš nadaljevati z delom, kot umetnik veš čas delati na sebi, snemati še boljšo glasbo, da ne utoneš v pozabo. Pesem Evrovizije zagotovo spremeni izvajalčevo življenje in mu odpre vrata v druge države, v kateri lahko ustvarja. 

Gabriela Gunčíková se bo predstavila kot deseta po vrsti.Foto: Yan Renelt

Najbolj se veselim, da bom raziskala in spoznala novo mesto, navade, ljudi, njihovo kulturo in doživela novo izkušnjo.

Gabriela Gunčíková

Predstavili se boste s skladbo I Stand, ki so jo ustvarili irski in švedski avtorji. Kako ste se odločili za to pesem, kaj vas je prepričalo?
Kar me je najbolj prepričalo, so bila melodija in čustva, ki so vnesena v skladbo. Ko so mi jo prvič poslali in sem jo poslušala, sem si že predstavljala, kako bi bil videti nastop pred tako velikim občinstvom.

Začutila sem, da bo pesem, ko bom vanjo dala še delček sebe, fantastična. Takoj ko sem dala zeleno luč zanjo, smo odleteli na Švedsko, kjer smo dodelali aranžma tako, da bi čim bolj poudarili najbolj izjemne dele skladbe. Mislim, da nam je uspelo.

Zdi se, da bo letošnje tekmovanje zelo konkurenčno, veliko je kakovostnih skladb in zanimivih izvajalcev. Ste si ogledali svoje konkurente in kako gledate na letošnji izbor?
Ja, ogledala sem si jih in moram reči, da je vsak od njih zelo poseben in originalen na svoj način. Zaenkrat z ekipo vso pozornost in energijo usmerjamo v to, da pripravimo nekaj zares originalnega, zbiramo ideje, tako da se z izborom še ne ukvarjam toliko.

Po čem bi rekli, da se razlikujete od ostalih izvajalcev?
Nikoli poprej nisem slišala podobnega žanra, kot je v moji pesmi I Stand. Ostale pesmi so zelo prilagojene trenutno po svetu dominantni pop glasbi, naša skladba pa ima filmski značaj in zvok in tako bi jo rada tudi predstavila. Na ta način smo iskali tudi povsem drugačno pot pri snemanju videospota.

Gabriela GunčíkováFoto: Yan Renelt

Ves čas delate na svojem vokalu in ponašate se z enim največjih vokalnih razponov na češki sceni. Katera je vaša najnaravnejša lega?
Res je, študirala sem na vokalni akademiji Ken Tamplin in neprestano vadim, kolikor mi le dopušča čas. V le nekaj letih sem naredila neverjeten napredek kar se vokalnih tehnik tiče. Mogoče je bolje vprašati, v kateri legi se najbolj udobno in naravno počutim, saj je moj cilj postati čim bolj raznolika vokalistka, čim bolj prilagodljiva, kar pomeni, da bi lahko pela vse, od opere do metala. In v tem neznansko uživam.

Letos bo izbor v Stockholmu, se na kakšen poseben način pripravljate nanj? Kaj mislite, da gledalce najbolj prepriča?
Nanj se posebej ne pripravljam, saj menim, da je najbolje biti čim bolj naraven, to, kar si. Seveda načrtujem, da se bom naučila nekaj švedskih besed. Gledalce po mojem mnenju najbolj prepriča kakovost in sproščenost, ki ju mi tudi prinašamo na Evrosong s svojo pesmijo. Mislim, da bo sporočilo pesmi samo nagovorilo gledalce in poslušalce.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X