EVROVIZIJA

Če Pesem Evrovizije 2019 ne bo v Jeruzalemu, potem jo v Izraelu ne bo

Znan pregovor pravi, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Enako bi lahko dejali glede priprav za Evrovizijo 2019. Izrael si namreč želi, da bo prihodnje glasbeno tekmovanje v Jeruzalemu, zveza EBU pa noče, da bodo države razdvojene zaradi politične situacije, ki nikakor in na noben način ne sme imeti nič z evrovizijskim izborom.

Ali bo Pesem Evrovizije 2019 v Jeruzalemu je ena velika uganka?!Foto: Alesh Maatko

Pred kratkim so se na sestanku srečali predstavniki zveze EBU in predstavniki izraelske nacionalne televizije, ki so govorili predvsem o organizaciji Pesmi Evrovizije 2019. Kot pišejo različni izraelski spletni mediji (YNetNews – novica 1, novica 2 ter The Times of Israel), naj bi predstavniki zveze EBU izraelskim kolegom dejali, da ne bodo tolerirali kakršnega koli političnega vmešavanja (kot je bilo to v ukrajinskem Kijevu) v organizacijo tekmovanja za Pesem Evrovizije naslednje leto v Izraelu. Zaradi izraelsko-palestinskega vprašanja je predvsem problematično mesto Jeruzalem, za katerega si Izrael želi, da bi gostil evrovizijsko glasbeno tekmovanje. Po mnenju zveze EBU naj bi bile države preveč razdvojene zaradi Jeruzalema, saj obstaja velika verjetnost, da bi določene tradicionalne evrovizijske države bojkotirale nastop, tega pa si ne želi nihče.

Zveza EBU za organizacijo Evrovizije zahteva dvorano, ki ima vsaj 10.000 sedežev, mesto pa imeti vsaj tri tisoč hotelskih sob, prav tako pa mora biti v mestu urejen javni promet 24 ur na dan.

Kako se bo vse skupaj razpletlo je težko napovedati, saj naj bi izraelska ministrica za šport in kulturo Miri Regev »zagrozila«, da se bo Izrael umaknil kot gostitelj Pesmi Evrovizije, če sam izbor ne bo potekal v Jeruzalemu. To stališče naj bi zastopala tudi pred izraelsko vlado, saj mora Izrael kaj kmalu zvezi EBU nakazati 14 milijonov ameriških dolarjev, in sicer kot garancijo za organizacijo Pesmi Evrovizije 2019.

ICC Jeruzalem je leta 1999 gostil Pesem Evrovizije.Foto: Alesh Maatko

Ko je leta 1998 na Pesmi Evrovizije zmagala Dana International, je bilo naslednje leto glasbeno tekmovanje v Jeruzalemu, v dvorani International Convention Center, ki ima okrog tri tisoč sedežev.

Naslednji sestanek med zvezo EBU in izraelsko nacionalno televizijo bo menda že v tem mesecu, če ne pa zagotovo v mesecu juliju. Avgusta mora biti namreč gostitelj Pesmi Evrovizije 2019 znan in izbran, prav tako pa se morajo že začeti vse priprave na organizacijo tega glasbenega dogodka. Neuradno naj bi se za organizacijo zaenkrat prijavil le Jeruzalem! Pa smo znova na začetku …

Aktualna ESC zmagovalka Netta in Dana International (ESC zmagovalka 1998).Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button