EMA

Alya: To sodelovanje bo zame nekaj novega, saj bo to moj drugi duet

RTV Slovenija je pred kratkim razkrila nastopajoče, ki se bodo predstavili na Emi 2015. Ker mnoge – tako kot tudi nas – zanima, kako so navezani na evrovizijski izbor, predvsem pa kakšna je njihova pesem, smo jih povprašali o tem. Tokrat je na vrsti Alya, ki bo nastopila v duetu z Nenom Belanom.

EMA 2015: Ponovoletna čajankaKdo so izbrani tekmovalciPresenečenje nad izbranim

Neno Belan je splitski kantavtor, ki trenutno živi na Reki. Elektrotehnik po poklicu je nase najprej opozoril v skupini Đavoli, s katero je hitro dosegel velik uspeh na območju nekdanje Jugoslavije in pustil z njo sled s skladbami, kot so Pričaj mi o ljubavi, Stojin na kantunu, Bambina, Dani ljubavi, Ja volim je, Ostani uz mene, Dugo toplo ljeto in druge. Po razpadu skupine leta 1991 se je leto pozneje preselil v Zagreb in leta 1995 na Reko, kjer je nadaljeval samostojno kariero. 90. leta prejšnjega stoletja je zaznamoval s skladbami, kot so Sunčan dan, Vino noći, Rock galama, Dotakni me usnama, Ponoćna zvona, Ivona in druge. Danes nastopa kot samostojni izvajalec ob spremljavi skupine Fiumens. Na njegovo glasbo vplivajo skladbe zasedbe The Beatles in zvok prvinskega rokenrola 50. let prejšnjega stoletja ter britanskega in ameriškega poprocka 60. let prejšnjega stoletja, prav tako pa tudi dalmatinske etnomelodije in italijanske kancone. V novem tisočletju je postregel z uspešnicami, kot so Galeb, Rijeka snova, Divojka sa juga in Srce od leda. Neno Belan & Fiumens so stalni gosti koncertnih odrov po vsej nekdanji skupni državi. Za njihov zadnji studijski album Rijeka snova leta 2008 so osvojili nagrado porin za najboljši popalbum.

Alya se z glasbo ukvarja že od malega. Peti je začela že zelo zgodaj, kot majhna deklica je igrala klaviature in ustvarjala svoje lastne pesmi. Pozneje je k sodelovanju povabila tudi glasbenike instrumentaliste, ki sestavljajo kakovostno skupino. Najprej je nastopila na festivalu radia Hit in s pesmijo Mr. Poželenja zasedla drugo mesto. Sledil je preboj na lestvice radijskih postaj, še posebej s pesmijo Igra, s katero se je predstavila v oddaji Supermodel Slovenije 2002. Na Emi se je najprej predstavila leta 2003 s pesmijo Exploziv(no), nato leta 2004 s skladbo Fluid, s katero je na Slovenskem radijskem festivalu (S. R. F.) osvojila nagrado za najboljšo rockskladbo leta 2004 (slovenski novinarji pa so jo razglasili za pevko leta 2004), nato s pesmijo Exxtra, nato s pesmijo Vizija in nazadnje skupaj z Rudijem Bučarjem v duetu s pesmijo Zadnji dan leta 2009. CD-album Alya je izšel leta 2004 pri založbi Menart. Prejel je številne nagrade, kot sta zlata plošča in pozneje tudi platinasta plošča, po zaslugi neverjetno uspešne prodajanosti in priljubljenosti. Nato je sledilo sodelovanje z Janom Plestenjakom v skladbi A veš. Nastopala je z legendarno skupino Beach Boys, ki je gostovala v Sloveniji. Vmes je izdala album Non stop.

Leta 2013 je praznovala 10. obletnico kariere. Konec lanskega leta pa je izdala tretji studijski album Car, ki ga je poimenovala po uspešnici Car, z njim pa je uprizorila zgodovinski koncert nad oblaki (ob boku Massima Savića), ki se je zgodil v okviru MINGL dogodka. Na albumu je končalo še devet pesmi, med njima izstopata še Zlaži se mi, ki je najbolj predvajana pesem na radijskih postajah leta 2013, in Moja pesem, s katero je Alya proslavila 10. obletnico glasbenega ustvarjanja.

Alya na Emi 2005.Foto: Alesh Maatko
Alya na Emi 2009.Foto: Alesh Maatko

Alya, če ozremo po zgodovini Evrovizije, katera pesem je vaša najljubša?
Moram reči, da se mi je nekako najbolj vtisnila v spomin pesem od Sester Samo ljubezen in Energy od Nuše Derenda.

Kateri evrovizijska pesem vam je najbolj ostala v spominu?
Dan ljubezni v izvedbi Pepel in kri.

Ali zadnja leta spremljate Evrovizijo in kdo vam je od lani najbolj ostal v spominu?
Seveda jo, kolikor le lahko … Hm, lani sem bila del žirije (smeh).

Če se dotaknemo najbolj aktualnega vprašanja: Zakaj je vajina pesem, s katero se bosta predstavila na Emi 2015, posebna?
Posebna je že zaradi sodelovanja. Z Nenom Belanom sodelujem prvič, na splošno pa dueti zame niso najbolj značilni, kajne? Tako bo to sodelovanje zame spet nekaj novega, saj bo to moj drugi duet. Prvi je bil z Rudijem Bučarjem leta 2009, za skladbo Zadnji dan, ki jo je napisal Jan Plestenjak.

Zakaj se vam zdi vajina pesem najboljša oz. najbolj primerna za nastop na Izboru za pesem Evrovizije 2015, ki bo potekal na Dunaju?
Pesem mi je všeč, ker je pozitivna in sproščena, govori pa o odnosih ter kako je pomembno, da se nikoli ne predamo.Vsekakor verjamem, da mi bodo skladbe prijateljev tudi zelo všeč, katera bo pa ljudem najbolj ljuba, bodo pa presodili sami.

Alya zna poskrbeti za odmevne nastope.Foto: Alesh Maatko
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X