SANREMO

70. izbor Sanremo 2020 bo vodil Amadeus; glasbeniki so še uganka

V italijanskem mestu Sanremu se bo med 4. in 8. februarjem 2020 odvil že 70. festival zabavne italijanske glasbe, ki ga bo tokrat vodil 57-letni televizijski voditelj Amedeo Sebastiani, ki je sicer bolj znan pod imenom Amadeus. Vse skupaj bo potekalo v gledališču Ariston, zmagovalec festivala pa bo dobil evrovizijsko vstopnico za Rotterdam 2020.

Sanremo 2020 je v nizkem startu.Foto: RAI

Italijanska radiotelevizija Rai je že v nizkem startu za Sanremo 2020, saj seje pred dnevi zaključil razpis za sodelovanje v kategoriji Mladi (Nuove proposte). Za avdicije, ki se bodo pričele po 4. novembru, so že izbrali 65 mladih glasbenikov (6 pevk, 46 pevcev in 13 skupin), med katerimi je tudi nekaj že znanih imen. Na ta razpis je sicer prispelo preko 842 prijav, na koncu pa jih bo vstopnico za Sanremo prejelo maksimalno pet ter še dva zmagovalca izbora Sanremo Area in eden iz izdaje Sanremo Young.

Kar se tiče znanih oziroma velikih imen pa ta še niso znana. Je pa zato znan razpored vseh petih večerov!

Sanremo 2020 bo vodil 57-letni televizijski voditelj Amedeo Sebastiani.Foto: RAI

Prvi večer – torek, 4. februar 2020
Skozi uvodni večer bomo slišali deset izvajalcev iz glavne kategorije (Campioni) ter štiri mlade, neuveljavljene glasbenike (Nuove proposte), od katerih bosta dva napredovala v polfinalni večer.

Drugi večer – sreda, 5. februar 2020
Predstavilo se bo preostalih deset uveljavljenih izvajalcev (Campioni) ter preostali štiri mlade, neuveljavljene glasbenike (Nuove proposte), od katerih bosta prav tako dva napredovala v polfinalni večer.

Sanremo je zaznamovala tudi izjemna Gigliola Cinquetti

Leta 1964 je na festivalu Sanremo, ki zadnja leta tradicionalno poteka v gledališču Ariston, zmagala najmlajša tekmovalka v
zgodovini festivala. To je bila Gigliola Cinquetti s skladbo Non ho
l`eta (per amarti), ki je imela natanko 16 let ter 41 dni. Na Sanremu je sicer skupaj nastopila dvanajstkrat.

Gigliola
Cinquetti je mnogo let kasneje, in sicer leta 1991 s še enim evrovizijskim zmagovalcem Totom Cotugnom
vodila Izbor za  Pesem Evrovizije 1991, ki je potekal v filmskem studiu Cinecittà v Rimu.

Tretji večer – četrtek, 6. februar 2020
Kot je v navadi bo nastopilo vseh 20 uveljavljenih izvajalcev (Campioni), s priredbo izbrane skladbe, ki je vezana na zgodovino festivala, ki ima izjemno tradicijo. Nastopili bodo v duetu/družbi italijanskega oziroma tujega glasbenega gosta. Poleg tega se bo odvijal tudi polfinalni obračun med neuveljavljenimi izvajalci (Nuove proposte). Dva najboljša se bosta v petkovem večeru potegovala za zmago v kategoriji neuveljavljenih izvajalcev.

Četrti večer – petek, 7. februar 2020
Nastopilo bo vseh dvajset izvajalcev, poleg tega pa se bosta za zmago v svoji kategoriji Mladi (Nuove proposte) potegovala še dva finalista.

Peti (finalni) večer  – sobota, 8. februar 2020
Nastopilo bo vseh dvajset izvajalcev, na koncu večera bo razglašen zmagovalec 70. Festivala Sanremo, ki bo dobil (če jo bo sprejel) vstopnico za ESC 2020.

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X