FESTIVALI

40. Melodije morja in sonca bodo v Portorožu zasijale 10. julija

Če le ne bo poslabšanj epidemioloških razmer, se nam 10. julija 2021 vendarle obeta jubilejni, 40. festival Melodije morja in sonca 2021. Avditorij Portorož tako že vabi k sodelovanju vse zainteresirane glasbenike, ducat izbranih tekmovalcev pa se bo potegovalo za veliko nagrado in za ostale festivalske nagrade, ki jih podeljuje strokovna komisija.

Festival je planiran za 10. julij 2021.Foto: Avditorij Portorož

Zgodba o začetku poletnih melodij sega v leto 1978, ko je nekaj glasbenih entuziastov po vzoru obmorskih in drugih festivalov – kot so opatijski, splitski in zagrebški festival – želela festivalsko vzdušje prirediti tudi na naši Obali. Za prvo prizorišče so izbrali mondeni Portorož, idejni »oče« pa je bil skladatelj, dirigent in aranžer Berti Rodošek, ki je že pred tem na noge postavil Festival narečnih popevk oziroma Veselo jesen. Festival Melodije morja in sonca (MMS) se je kmalu izkazal za zelo uspešnega in kakovostnega, ki je vse do današnjih dni je (p)ostal eden najpomembnejših festivalov zabavne glasbe.

In tako bo tudi 10. julija 2021 ob 21. uri v Amfiteatru Avditorija Portorož, ko bo tu 40. festival Melodije morja in sonca. Avditorij Portorož je ob tej priložnosti nekoliko osvežil izvedbo festivala, ne nazadnje pa je tu za glasbenike, ki se že lahko odzovejo na javno povabilo, kar nekaj novosti:

  • prijave skladb potekajo izključno po spletu na https://avditorij.si/si/mms/prijava,
  • na festivalu bo predstavljenih 12 skladb in ne več 14, od tega bodo 3 avtorji ali izvajalci povabljeni, 9 bo izbranih preko javnega razpisa,
  • skladbe bodo trajale največ 3 minute in 30 sekund,
  • izvajalcev na odru bo največ 5,
  • vrstni red nastopa bo določen glede na dinamiko skladb in število nastopajočih,
  • v glasovanju sodelujejo strokovna žirija, izbrane radijske postaje ter javnost s telefonskim glasovanjem – televoting),
  • funkcijo odločanja in priprave festivala prevzema organizacijski odbor.
Rok za prijavo na MMS 2021 je do vključno 9. aprila 2021.Foto: Alesh Maatko

Besedilo javnega razpisa je v celoti objavljeno na spletni strani Avditorija Portorož na povezavi www.avditorij.si. Rok za prijavo je do vključno 9. aprila 2021, do 24. ure. Prispele prijave bo ocenjevala strokovna komisija, ki jo imenuje Avditorij Portorož ob soglasju Organizacijskega odbora festivala.

Tokrat bomo slišali ducat pesmi.Foto: Alesh Maatko

Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni najkasneje do 7. maja 2021, izbrana dela pa bodo objavljena na internetnih straneh organizatorjev. Določitev vrstnega reda nastopa bo predvidoma v mesecu maju in prilagojen trenutnemu epidemiološkemu stanju v državi.

V kolikor zaradi odlokov Vlade Republike Slovenije pride do popolne ustavitve aktivnosti v prireditvenem sektorju in bo nemogoče izpeljati prireditev na način, kot je določen z razpisom in pravilnikom, bodo sodelujoči o tem obveščeni pravočasno.

Tinkara Kovač je na odru MMS slavila 2019.Foto: Alesh Maatko
Dobitniki festivalski nagrad na MMS 2019.Foto: Alesh Maatko

Spomnimo. Lani je zaradi nepredvidljive koronavirusne situacije festival v Portorožu odpadel, leto prej, 2019, pa je na odru MMS slavila Tinkara Kovač,
ki je prepričala s pesmijo Bodi z mano do konca. Poleg nje pa so bili s strani strokovne komisije nagrajeni še Kvatropirci (za izvedbo), Aleš Klinar (za glasbo), Tinkara Kovač (za besedilo) ter dvojec 2B – Gašper in Primož Mihelič, ki je prejel nagrado strokovne komisije za obetavnega izvajalca oz. avtorja (nagrada Danila Kocjančiča).

Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X