SANREMO

31-letna Arisa je zmagovalka 64. festivala Sanremo 2014

Eden največjih glasbenih festivalov v Evropi je s finalom zaživel v vsej svoji veličini. V petih večerih se je na odru gledališča Ariston zgodilo marsikaj – od škandala, ko sta dva delavca grozila s skokom z balkona, do na trenutke težke in razvlečene govorne monologe, ki so se končali pozno v noč.

Gostje Sanrema 2014

Na letošnjem glasbenem festivalu, ki sta ga znova vodila Fabio Fazio in Luciana Littizzetto, so med drugimi nastopili številni gosti. Izmed vseh je vse skupaj še najbolj ganila 94-letna TV-voditeljica Franca Valeri. V četrtovem večeru pa Renzo Arbore, s katerim je pela in plesala cela dvorana.

V prvem in drugem večeru so se predstavili ‘šampioni’, in sicer vsak z dvema skladbama. Tista skladba, za katero so gledalci menili, da je boljša, se je uvrstila v veliki finale (glej tabelo spodaj). V drugem in tretjem večeru pa so se predstavili tudi mladi glasbeniki, ki komaj vstopajo na glasbeno sceno. Tako kot vsako leto je bil predzadnji večer tradicionalno namenjen zgodovini italijanske glasbe. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Vsak tekmovalec je zapel, na svoj način, eno izmed legendarnih italijanskih uspešnic. Nekateri celo v duetih, kar je še popestrilo dogajanje na velikem odru gledališča Ariston, kjer poteka festival.

Na koncu je slavila 31-letna Arisa.Foto: Zajem zaslonske slike / RAI

V velikem finalu se je na odru, ki je spominjal na italijansko palačo iz 18. stoletja, predstavilo vseh štirinajst izvajalcev, in sicer s tisto skladbo, ki je dobila večjo podporo pri gledalcev, ki so glasovali toliko časa za določeno pesem, kolikor časa je izvajalec pesem prepeval. V finalnem večeru so tako glasbeni ‘šampioni’ zapeli tisto skladbo, ki je skozi festivalske večere prejela več glasov:

 1. Arisa – Lentamente (36 %) in Controvento (64 %)
 2. Cristiano De Inrè – Invisibili (47 %) in Il cielo è vuoto (53 %)
 3. Giusy Ferreri – L’amore possiede il bene (43 %) in Ti porto a cena con me (57 %)
 4. Frankie Hi NRG – Pedala (74 %) in Un uomo è vivo (26 %)
 5. Raphael Gualazzi feat Bloody Beetroots – Liberi o no (63 %) in Tanto ci sei (37 %)
 6. Noemi – Bagnati dal sole (66 %) in Un uomo è un albero (34 %)
 7. Giuliano Palma – Così lontano (58 %) in Un bacio crudele (42 %)
 8. Perturbazione – L’Unica (74 %) in L’Italia vista dal bar (26 %)
 9. Francesco Renga – A un isolato da te (44 %) in Vivendo adesso (56 %)
 10. Ron – Un abbraccio unico (43 %) in Sing in the rain (57 %)
 11. Antonella Ruggiero – Quino balliamo (32 %) in Da lontano (68 %)
 12. Francesco Sarcina – Nel tuo sorriso (71 %) in In questa città (29 %)
 13. Riccardo Sinigallia – Prima di andare via (70 %) in Una rigenerazione (30 %)
 14. Renzo Rubino – Ora (53 %) in Per sempre e poi basta (47 %)
Arisa na velikem glasbenem odru v gledališču Ariston.Foto: Zajem zaslonske slike / RAI

Arisa (njeno pravo ime je Rosalba Pippa) je na Sanremu sodelovala že leta 2009, ko je s skladbo Sincerita zmagala v kategoriji mladi.. Leta 2012 pa je s popevko La notte zasedla odlično drugo mesto. Naj kot zanimivost še povemo, da je njeno umetniško ime sestavljeno iz kratic družinskih članov.

Po predstavitvi vseh skladb je napočil še trenutek za superfinale, v katerem so se pomerili Arisa, Raphael Gualazzi feat Bloody Beetroots ter Renzo Rubin. Slednji, ki je prepričal z najboljšim aranžmajem, je na koncu končal na tretjem mestu (24 % glasov). Raphael Gualazzi (26 % glasov), ki je na sanremskem festivalu že slavil, je bil drugi. 31-letna Arisa (50 % glasov) pa je s skladbo Contovento prepričala srca Italijanov in postala 64. zmagovalka tradicionalnega festivala della Canzone Italiana Sanremo.

Sanremo je letos privabil precej manj gledalcev kot lansko leto.Foto: Festival di Sanremo
Portal Evrovizija.com lahko spremljate tudi na družbenem omrežju TWITTER in FACEBOOK.
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Back to top button
X