FESTIVALI

12. Festival slovenskega jazza: Kjer je jazz najprej doma

Oktobra je čas za jazz. Čas za veselje, odprtost, svežino in spoznavanje Koroške. Je čas za Festival slovenskega jazza, kajti tam je jazz najprej doma. In ravno na Ravnah na Koroškem bo med 13. in 15. oktobrom potekala že dvanajsta izdaja Festivala slovenskega jazza.

Boštjan Gombač ima v svoji zbirke več kot dvesto glasbil in zvočil.Foto: Peter Uhan

Otvoritveni večer

Festival bodo sicer otvorili člani Big Banda RTV Slovenija in Boštjan Gombač s projektom Iucundus, ki bo poslušalce zapeljal v nenavadne zvočne prostore in ponudil v posluh tudi nekoliko bolj eksotične zvoke, medtem ko bo Igor Bezget s programom Singularity avtorske motive prepletel z ljudskimi. Na solističnem koncertu bo v ospredje postavil čutnost. Teo Collori in Momento Cigano bodo poskrbeli za strastne ritme akustičnega avtorskega gipsy swinga, ki so ga lani vpeli na album Hot Club Piran. Poleg novih skladb, ki jih bodo pred občinstvom izvedli prvič, bo za dobro voljo poskrbel tudi Vasko Atanasovski trio. Slednji bo večer ovil v nekoliko bolj rockovsko energijo in predstavil še vedno aktualen album The Scissors.

V četrtek je skupina Jazoo v polni dvorani KMKC Kompleksa na Ravnah na Koroškem premierno predstavila svoj šesti album Destinations in hkrati proslavila dvajset let neprekinjenega delovanja. Koncert je povedel v jazzovsko dogajanje, katerega vrhunec bo prihodnji teden, ko se bodo Ravne na Koroškem prebudile skupaj z dvanajsto izdajo Festivala slovenskega jazza.

Festival bo postregel s premierama dveh projektov. Priznani, v New Yorku živeči bobnar, tolkalec in skladatelj Žan Tetičkovič je za svoje delo doslej prejel več prestižnih nagrad, med drugim tudi tisto vseameriškega skladateljskega združenja ASCAP. The Port Of Life je njegov prvi studijski album, ki bo izšel v obliki knjige skupaj s fotografijami in poezijo, posveča pa ga migrantom. Izjemno produktiven in med klasično ter jazzovsko in improvizacijsko glasbo prehajajoč čelist ter tolkalec Kristijan Kranjčan se bo predstavil s solističnim projektom, ki bo v kratkem tudi izšel pod naslovom Drumming Cellist. Osnovno vodilo obeh instrumentov sta avtorska glasba in interpretiranje klasičnih skladateljev, kakršen je denimo Arvo Pärt.

Big Bandu RTV Slovenija bo dirigiral Lojze Krajnčan.Foto: Janez Kotar
Kako bi z emoji komentirali vse skupaj?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Twitter
Back to top button